D(i)PE’s weblog

Icoon

blablabla (zo nu en dan)

ipa-onderhandelingen

Eigenlijk had dit schrijfsel ook gewoon “het syndicaat” of “de vakbond” kunnen heten, maar sta me toe om in hoofdzaak te focussen op de onderhandelingen voor *even ademhalen* Het Interprofessioneel Akkoord 2007-2008. Die onderhandelingen zijn gestart, en spelen zich traditioneel in de schemerzone van de actualiteit af, je hoort er niet veel van. En zolang je er niet veel van hoort, denk je: “Wat is d’ervan?” En dat is al zo sinds 1960. (*)

We moeten en mogen van die onderhandelingen ook weer niet teveel verwachten. Het zit namelijk zo: dat ipa is niet bindend. Nu ja, er wordt druk over gedaan en zo, maar het ipa heeft niet de wettelijke basis van een nationale cao. We zullen gul zijn: het ipa schept een soort van “algemeen kader”. (**)

Wat me zo stoort aan de drukdoenerij bij de opstart van de ipa-onderhandelingen is dat de topmensen van de vakbonden altijd veel wind mogen verkopen à la “Dit zijn onderhandelingen voor 2,5 miljoen werknemers in de privé-sector”. Heren, ik heb me de vrijheid gepermitteerd om even door jullie eigen eisenbundels te gaan, en ik zeg: dat zijn ze niet.

Als ik lees dat in de eisenbundels sprake is van ‘correcties aan het Generatiepact’, van ‘verlenging van vroegere afspraken over risicogroepen, brugpensioenen, halftijds brugpensioen, …’ en ‘welvaartsvastheid van de uitkeringen’, ‘uitvoering van het vorige ipa’, und so weiter, dan stel ik vast dat het merendeel van de aangehaalde punten gericht zijn op doelgroepen.

Ik herneem ze bewust: correcties aan het Generatiepact, verlenging van (halftijdse) brugpensioenen, welvaartsvastheid van de uitkeringen -alleen die drie al, laat ze even inwerken. Nu moet je weten: het sociale zekerheidstelsel in ons land, staat al langer ter discussie (hoge kosten, erg zware patronale loonlast, uitgaven stijgen, …), maar toch menen de syndicalisten hier nog (even?) mee door te kunnen. Typisch gedrag: kopke in het zand, zo van “Ik ben het niet geweest die dit of dat afgeschaft heeft.”

Is het dan teveel gevraagd om de sociale zekerheid eindelijk op een nieuwe leest te schoeien? Eindelijk komaf te maken met het ouderwetse stelsel? Daarvoor heb je geen syndicalisten nodig, maar een minister met ideeën, een telmachine een pc met Excel, en vooral: een stel ballen aan zijn lijf.

Bovendien is de hele ipa-ronde een vertragend gedoe. Immers, om de onderhandelingen op sector-niveau te kunnen starten, moet het ipa bekend zijn. Pas na het afsluiten van de sectorale ronde worden er op bedrijfsniveau onderhandelingen opgestart. Je zal het merken: binnen dit en een jaar zullen er nog veel onderhandelingen voor bedrijfscao’s niet afgerond zijn. Met alle gevolgen van dien: onoverzichtelijke (want: retro-actieve) loonberekeningen, premies, afspraken, etc…

(*)

In 1960 werd voor de eerste keer zo’n ipa onderhandeld, en blijkbaar waren ze dadelijk goed vertrokken: de werknemers- en werkgeversvertegenwoordigers hielden elkaar aan de praat tot 1976. Onder een gunstig gesternte “werd de sociale zekerheid uitgebouwd in de ipa-onderhandelingen” schrijven de vakbonden op hun website. Ik zeg: de sociale zekerheid van de werknemers werd verder uitgebouwd op sectorniveau, in die sectoren waar het kon. Lees: in die sectoren waar er geld was, én de bereidheid van de werkgevers. Na 1976 was het gedaan, voor 10 jaar. De economische crisis greep om zich heen. Daarna lukte het wel weer, alleen zijn de 10 onderhandelaars niet tot een akkoord kunnen komen in 1996 (o.a. de toen pas ingevoerde loonnorm vormde toen een struikelblok) en heel recent, in 2005, waarna Verhofstadt ingreep, en het tot dan onderhandelde ontwerp doorduwde.

(**)

Over het niet-bindende karakter van het ipa: de centrale raad voor het bedrijfsleven (CRB) bepaalt een loonnorm, (“marge voor loonontwikkeling”) te weten 5.5% voor de volgende 2 jaar (inclusief 3.9% indexeringen). J.L. Dehaene heeft die loonnorm ingevoerd in 1996, voor de onderhandelingen van voor het ipa van 1997-98. Moedige beslissing van toenmalig premier Dehaene.

Het verslag van de CRB (183 blz. – pdf) staat hier.

Advertenties

Filed under: hr

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog Stats

  • 8.392 hits
%d bloggers liken dit: